Diş Kisti Nedir?

Diş Kisti Nedir?

Diş kistleri, çene kemiği ve yumuşak dokularda oluşan içi sıvı dolu keselerdir. Genellikle henüz tam olarak çıkmamış bir dişin etrafında meydana gelirler. “Dentigeröz kist” veya “foliküler kist” olarak da adlandırılan bu yapılar çoğunlukla bir dişteki enfeksiyondan kaynaklanır.  Diş kistleri tedavi edilmezlerse büyüyebilir, çevredeki dişlere ve çene kemiğine zarar verebilir. Tedavi edilmeyen diş kistleri, enfeksiyonlar, diş…

Hatalı Diş Dolgusu Nasıl Anlaşılır? (Belirtileri)

Hatalı Diş Dolgusu Nasıl Anlaşılır? (Belirtileri)

Diş dolgusu, çürük ya da hasarlı dişlerin fonksiyonunu geri kazandırmak için uygulanan yaygın bir tedavi yöntemidir. Ancak dolgu doğru yapılmadığında tedavi sonrası çeşitli sorunlara yol açabilir.  Hatalı bir diş dolgusu, zamanla ağız sağlığını olumsuz etkileyebilir ve daha ciddi diş problemlerine yol açabilir. Bu nedenle erken belirtileri tanımak oldukça önemlidir. Dikkat edilmesi gereken başlıca hatalı dolgu…

Diş Taşı Neden Olur?

Diş Taşı Neden Olur?

Diş taşı, ağız içindeki plak birikiminin zamanla mineralleşmesiyle oluşan sertleşmiş yapılardır. Diş taşı oluşumunun başlıca nedenleri şunlardır: Diş taşı oluşumu sadece estetik bir sorun değil, aynı zamanda diş eti hastalıkları ve diş kaybına kadar ilerleyebilen ciddi ağız sağlığı sorunlarına yol açabilen bir durumdur. Bu yazıda diş taşının neden oluştuğundan çocuklarda görülme nedenlerine, belirtilerinden hangi yiyeceklerin…

3 Aylık Bebek Diş Çıkarır Mı?

3 Aylık Bebek Diş Çıkarır Mı?

Evet, 3 aylık bebeklerde nadiren de olsa diş çıkması mümkündür.  Bebeklerin diş gelişimi, her çocuğun kendine özgü gelişim sürecinin önemli bir parçasıdır. Genel olarak bebeklerin ilk dişleri 5-7 aylık dönemde çıkmaya başlasa da bazı bebeklerde dişler beklenenden daha erken ya da daha geç gelebilir. Her bebeğin gelişim süreci farklı olduğundan diş çıkarma zamanları da bireysel…

Başarısız Kanal Tedavisi Belirtileri

Başarısız Kanal Tedavisi Belirtileri

Kanal tedavisi, ilerlemiş diş çürüklerinde veya enfeksiyonlarında uygulanan önemli bir tedavi yöntemidir. Yüksek başarı oranına sahip olmasına rağmen bazı durumlarda başarısız olabilmektedir. Başarısız kanal tedavisi tedavi edilmediğinde sadece ilgili dişi değil, ağız sağlığının tamamını tehdit edebilir ve enfeksiyon diğer dişlere yayılabilir.  Başarısız kanal tedavisi, tedavi sonrası aşağıdaki belirtilerle kendini gösterir: Neden Kanal Tedavisi Başarısız Olur?…

Dişlerimi Yaptırdım Konuşamıyorum

Dişlerimi Yaptırdım Konuşamıyorum

Diş tedavisi sonrası konuşma zorluğu yaşamak oldukça yaygın bir durumdur. Özellikle kaplama, implant veya protez gibi tedaviler sonrasında geçici konuşma bozuklukları görülebilir.  Ağızdaki yeni yapıya alışma sürecinde “s”, “z”, “ş” gibi harflerin telaffuzunda zorluk, pelteklik veya kelimelerin net çıkarılamaması gibi sorunlarla karşılaşılabilmektedir. Bu durum genellikle geçici olarak değerlendirilmekte ve ağzın yeni diş yapısına adaptasyon sürecinin…

Diş Uyuşukluğu Nasıl Çabuk Geçer?

Diş Uyuşukluğu Nasıl Çabuk Geçer?

Diş tedavisi sonrası yaşanan uyuşukluk genellikle geçici bir durumdur ve çoğu zaman kendiliğinden geçmektedir. Uyuşukluk hissi ortalama 1-3 saat sürmekle birlikte kişinin metabolizmasına, uygulanan anestezinin dozuna ve türüne bağlı olarak 4-6 saate kadar uzayabilir. Ancak bu süreyi kısaltmak ve uyuşukluktan daha hızlı kurtulmak için bazı etkili yöntemler bulunmaktadır.  Diş uyuşukluğu nasıl geçer ve diş uyuşukluğu…

Hangi Çürüklere Dolgu Yapılmaz?

Hangi Çürüklere Dolgu Yapılmaz?

Diş dolgusu, çürük olan dişlerin tedavisinde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Ancak bazı durumlarda dolgu tedavisi uygun olmayabilir: Dolgu yapılıp yapılmayacağına karar vermeden önce diş hekiminin detaylı bir muayene yapması ve duruma göre en uygun tedavi planını belirlemesi önemlidir. Bu yazıda, hangi durumlarda dolgu tedavisinin yeterli olmayacağını ve diş çürüklerinde alternatif tedavi yöntemlerinin neler olduğunu detaylı…

Fırçalamaya Rağmen Diş Sararması

Fırçalamaya Rağmen Diş Sararması

Düzenli diş fırçalama alışkanlığına sahip olunmasına rağmen dişlerin sararmaya devam etmesi birçok kişi tarafından yaşanan yaygın bir sorundur. Pırıl pırıl bir gülümsemeye sahip olmak için gösterilen tüm çabalara rağmen dişlerde sararma çeşitli faktörlerin bir sonucu olarak ortaya çıkabilmektedir.  Bu durum sadece ağız hijyeni eksikliğinden değil, beslenme alışkanlıklarından genetik faktörlere, yaşlanma sürecinden kullanılan ilaçlara kadar uzanan…

Dolgulu Diş Sızlaması ve Ağrısı

Dolgulu Diş Sızlaması ve Ağrısı

Diş dolgusu, çürük veya hasar görmüş dişleri onarmak için uygulanan yaygın bir tedavi yöntemidir. Ancak, dolgu sonrası diş ağrısı, dolgulu diş hassasiyeti, zonklama, sızlama ve çene ağrısı gibi şikayetler bazı hastalarda görülebilir. Bu rehberde, dolgulu dişlerde ağrı neden oluşur, nasıl geçer ve hangi durumlarda diş hekimine başvurulmalıdır gibi sorulara yanıt verilecektir. Dolgulu Diş Nedir? Dolgulu…